Week 49 in Croatian

Week 49 in Croatian

#week_ua_49_HRV

*Politička kriza u Ukrajini raste. Na čelu oporbenog predsjedniku političkog pokreta je Mihail Saakašvili. Nastavljaju se bezprekidni sukobi između policije i demonstranata. Glavno je tužiteljstvo uhitilo Saakašvilija. Političar je optužen za financiranje od propuskih političara iz Moskve. U to vrijeme stotine aktivista došle su glavnom prokuroru Lutsenku pozivajući da se zaustave represije protiv oporbenih političara.

*Bezvizni režim s EU za stanovnike Ukrajine je sada ugrožen zbog «rata» vlasti protiv Nacionalnog ureda za borbu protiv korupcije (NABU). U EU su izjavili da kršenje barem jednog od kriterija za bezvizni režim će njega zaustaviti. Zbog prepreka djelatnosti NABU-a od strane vlasti svoju su izjavu izrazili i u SAD-u. SAD osjeća sumnju u predanosti Ukrajine u borbi protiv korupcije.

*Državni tajnik Sjedinjenih Država Rex Tillerson tijekom sastanka OESS-a rekao je da će se sankcije protiv Rusije nastaviti. Sankcije neće biti ukinute sve dok Krim i Donbas ostaju okupurani Rusijom.

*Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je izjavio  da neće biti sigurne Poljske dok ona pokušava ugroziti stabilnost Ukrajine.

*11 država-članica NATO-a, uključujući Njemačku, izrazile su neslaganje s akcijama Mađarske. Članovi NATO-a su protiv blokiranja Mađarskom euroatlantskih inicijativa Ukrajine. Države su jasno navele u pismu da konflikt između Mađarske i Ukrajine ne smije sprječavati strategiju NATO-a.

*Međunarodni kazneni sud izjavio je da prati međunarodni oružani sukob na Donbasu. Tužiteljstvo suda utvrdilo je činjenice vojnog protivljenja između ukrajinskih vojnika i Oružanih snaga Rusije.

*Časnik Armije Sjedinjenih Država u Europi Ben Hodges rekao je kako vojska SAD-a u Ukrajini puno je naučila od ukrajinskih vojnika.

U osam dana prosinca na fronti u Ukrajini poginulo je 11 vojnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: