Week 51 in Swedish

Week 51 in Swedish

#week_ua_51_SWE

*Protesterna pågår ständigt i Ukraina. Några tusen människor från hela Ukraina deltog i en protest som anordnades av den oppositionella sidan. Tidigare fängslades många demonstranter på grund av konflikter med polisen. Oppositionen skyller presidenten för att reformerna i hela landet hade misslyckats. Protestanter kräver dessutom att lagen om riksrätt ska antas. Den 24:e december anordnade presidentens anhängare en fredlig demonstration med flera hundra deltagare. De visade sitt stöd till presidenten.

*FN:s generalförsamling godkände den nya resolutionen om Krym. FN anklagade Ryssland för massiv kränkning mot mänskliga rättigheter. I synnerhet, tvingar Ryssland Kryms invånare att ta ryskt medborgarskap. FN förklarade också att en militär konflikt finns mellan Ryssland ock Ukraina.

*”Antonov” –  den ukrainska flygplansproducerande anläggningen har tecknat ett kontrakt med ett franskt företag. Ukrainska flygplan transporterar europeiska satelliter och respektive utrustning. Den ukrainska AN-124 är fortfarande ett av de mest begärliga fraktflygplan i världen.

*Ukraina och Ryssland har tvistat om gaspriser för Ukraina. Den 23:e december vann den ukrainska parten Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut. Ukraina vann mer än 75 miljarder dollar.

*Ytterligare en grupp serbiska legosoldater anlände till Donbas. Det rapporterades av press centret för anti-terrorist operation (ATO) som pågår i Ukraina. Gruppen leds av den serbiska legosoldaten Beric Dejan (https://myrotvorets.center/criminal/berich-deyan/). Beric hade tidigare fångats av den ukrainska armén och sedan byttes ut mot en ukrainsk fånge. De ukrainska myndigheterna har nyligen förklarat att den serbiska regeringen inte stoppar och inte heller arresterar de serbiska legosoldaterna som kämpar för olagliga ryska väpnade grupperingar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: