Week 51 in Croatian

Week 51 in Croatian

#week_ua_51_HRV

*U Ukrajini traju ulični protesti. U skupovima ukrajinske opozicije učestvuje i po nekoliko tisuća ljudi. Već ranije, zbog sukoba sa policijom priveden je veliki broj demonstranata. Oporba krivi Predsjednika za propast reformi odnosno njihovo ne provođenje.U nedjelju 24. 12 pristaše Predsjednika također izašli na miting potpore, na kojem se okupilo svega nekoliko stotina ljudi.

*Generalna Skupština UN prinjela je novu rezoluciju o Krimu. OUN krivi Rusiju za masovna kršenja ljudskih prava na Krimu, te za činjenicu da Rusija prisiljava ljude uzeti rusko državljanstvo. Već ranije OUN je izjavilo da između Ukrajine i Rusije traje vojni sukob.

*Ukrajinska tvornica aviona “Antonov” potpisala je ugovor sa francuskim kompanijama.Ukrajinski zrakoplovi prevoziti će europske satelite. Avion AN -124  jedan  najveći je zrakoplov za prijevoz teških tereta u svijetu.

*Ukrajina i Rusija raspravljale su o dostavi plina u Ukrajinu. 23. Prosinca ukrajinska je strana pobijedila u sporu na Stokholmskom sudu u sporu vezanom uz plin. Ukrajina je sudskom presudom “osvojila”  75 milijardi dolara, kao naknadu.

*Na Donbasu se pojavila grupa srpskih plaćenika. O tome obavještava Stožer Antiterorističke Operacije na istoku Ukrajine. Predvodnik grupe plaćenika je Berić Dejan (https://myrotvorets.center/criminal/berich-deyan/) Berić je ranije pao u zarobljeništvo ukrajinske vojske, ali je bio zamijenjen za zarobljene ukrajinske vojnike. Vlada Ukrajine nedavno je izjavila da srpska država ne hapsi i ne sudi plaćenike, državljane Srbije, koji ratuju na strani nezakonitih ruskih oružanih formacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: